24 apr De voordelen van 5G voor beveiligingstoepassingen
Hoewel 5G nog in de kinderschoenen staat, zijn de vooruitzichten van de 5e generatie mobiele telefonie veelbelovend. Dat geldt niet in de laatste plaats voor beveiligingstoepassingen. Als NVD gaan wij hier graag vooruitstrevend mee om. Maar dan wel op een klantgerichte manier. Daarom onze vraag aan u: met welke toepassingen op basis van 5G zouden wij kunnen bijdragen aan nog veiliger wonen en werken? We geven alvast een voorzetje in deze blog.
Bij 5G denken de meeste mensen vooral aan een hogere snelheid en bandbreedte. Dat is zeker niet onbelangrijk. Voor bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s is een realtime dataverwerking met minder dan 1ms vertraging essentieel. En dat kan met 5G. Maar er zijn nog veel meer voordelen. Het bereik buiten de stedelijke gebieden wordt steeds beter, wat onder andere meer toepassingsmogelijkheden biedt voor allerlei draadloze sensoren. Vooral omdat communicatie via 5G naar verhouding ook veel minder energie kost. Daardoor kunnen zelfstandige sensoren op afgelegen locaties vele jaren functioneren, zonder dat onderhoud nodig is. Zeker als naast een accu ook een zonnepaneeltje wordt gebruikt. Voorts kunnen via 5G aanzienlijk meer apparaten op één systeem worden aangesloten dan ooit mogelijk was. Daarbij verloopt de communicatie zonder noemenswaardige vertraging volledig versleuteld, wat vooral voor beveiligingstoepassingen vanzelfsprekend een vereiste is.
Beschikbaarheid
5G is inmiddels beschikbaar in grote delen van Nederland, maar het is nog niet de definitieve versie die bandbreedtes tot 10 gbps mogelijk gaat maken. Dat is in theorie voldoende om de beelden van 5000 bewakingscamera’s door te geven. Zover is het dus nog niet, maar de verwachting is dat 5G zo rond 2022 wel op volle sterkte beschikbaar zal zijn. Omdat ook het ontwikkelen van nieuwe, innovatieve producten tijd vergt, willen wij als NVD nu al – samen met u als onze relatie – concepten ontwikkelen, zodat die het komende jaar in werkende technologie omgezet kunnen worden. Concepten die zonder 5G niet mogelijk waren geweest en die daadwerkelijk zullen bijdragen aan een veiligere woon- en werk- en leefomgeving.
Eindeloze aantallen sensoren
De nieuwe technologie biedt dus niet alleen een hogere snelheid om bijvoorbeeld films te streamen. 5G opent mogelijkheden die tot nu toe ondenkbaar waren, doordat het vrijwel eindeloze aantallen sensoren kan ondersteunen. Dat opent de weg voor bijvoorbeeld commercieel interessante zelfrijdende auto’s, maar ook voor virtual en augmented reality en krachtige netwerken die apparaten laten samenwerken. Er wordt al nagedacht over auto’s die centraal bestuurd naar hun bestemming rijden, waarbij geen oponthoud meer optreedt, niet naar een parkeerplaats hoeft te worden gezocht en de kans op ongelukken vrijwel nihil is.
Ook in gebouwen ontstaat een nieuwe wereld aan mogelijkheden. Slimme sensoren kunnen ervoor zorgen dat in elke ruimte de perfecte klimatologische omstandigheden heersen, dat bedrijfsruimte veel efficiënter wordt benut en dat de beveiliging zich dynamisch aanpast aan het actuele risico. Op een vergelijkbare wijze zijn industriële processen veiliger en efficiënter te maken. Bewaking van bedrijfsprocessen kan vervolgens beter dan ooit worden uitbesteed aan gespecialiseerde dienstverleners.
Makkelijker en efficiënter
Veel kan al met de huidige technologie, maar 5G zal het makkelijker en efficiënter maken. Dat laatste omdat gebouwautomatisering steeds meer een commodity, ofwel massaproduct zal worden. De draadloze componenten zijn eenvoudig te installeren en worden door een externe, gespecialiseerde partij geconfigureerd en beheerd. De gebouwbeheerder ziet op zijn elektronische dashboard welke winsten hiermee te behalen zijn.
Er zal ook nieuwe technologie komen. Denk aan gebouwen die bij een calamiteit exact ‘weten’ waar hulpverlening nodig is. Instructies die via ‘augmented reality’ (hologrammen) aan aanwezigen worden doorgegeven. Vluchtroutes die afhankelijk van de situatie dynamisch kunnen veranderen. En sensoren die op grond van gedrag bepaalde dreigingen kunnen voorspellen, zodat interventie mogelijk is voordat een situatie escaleert.
What’s next?
De techniek zal niet snel een remmende factor zijn. Met name in de beveiliging spelen echter meerdere factoren. Draagt een innovatie bij aan het rendement van de organisatie? Kan een nieuw systeem de toets der ethiek doorstaan? En is er voldoende vraag te creëren om productie voor fabrikanten interessant te maken?
Wij hebben daar natuurlijk onze ideeën over, maar wij zouden NVD niet zijn als wij ook niet onze relaties bij dit denkproces zouden betrekken.
Wilt u met ons brainstormen over wat 5G voor de beveiliging kan betekenen? Wellicht worden uw ideeën dan sneller realiteit dan u zich nu kunt voorstellen!
Laat het ons weten en deel uw visie via: marketing@nvd.nl
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.